Змішування відходів

Доводимо до вашого відома, відповідно до абзацу «ж» статті 17 закону України «Про відходи», до обов’язків суб’єкту господарювання входить недопущення змішування відходів,  якщо це не  передбачено існуючою  технологією  та  ускладнює поводження з відходами або не доведено,  що така дія відповідає вимогам  підвищення  екологічної безпеки та відповідно до абзацу 6 статті 33 цього закону «Забороняється змішування   чи   захоронення  відходів, для утилізації яких в Україні існує відповідна технологія».

Слід зазначити, що ідентифікація відходів відбувається внаслідок аналізу хімічного складу та фізичного стану відходів з подальшою класифікацією відповідно до Державного класифікатора відходів ДК 005-96.

Відповідно до останніх даних Держпродспоживслужби (колишня СЕС) та власного досвіду ТОВ «еМСіеЛ»:

  • Хімічний склад твердих побутових відходів (Код за ДК 005-96: 3.1.01 Відходи комунальні (міські) змішані, у т.ч. сміття з урн) становить:
Назва речовини (компонента) Хімічна формула Масова доля,%
Целюлоза (папір) [C6H7O2(OH)3]n 40
Поліетилен [-CH2-CH2-]n 20
Скло (Окис Кремнію) Na2O·CaO·6SiO2 20
Органічні сполуки білки, жири, нуклеїнові кислоти 10
Вода H2O 10
  • Хімічний склад харчових відходів (Код за ДК 005-96: 3.1.05 Продукти харчування інші некондиційні)
Назва речовини (компонента) Хімічна формула Масова доля,%
Білки СН2 – СООН СН3 – СН – СООН 60
Нуклеінові кислоти C29H49N9O22P3 30
Жири C15H31COOH 10

Варто зазначити, що хоча до складу твердих побутових відходів (ТПВ) і входить 10% органічних сполук, тверді побутові відходи не є відходами залишків їжі. Харчові відходи є більш небезпечними при поводженні з ними до утилізації, але умовно кориснішими після належної утилізації.

Небезпека харчових відходів посилюється тим, що через високу вологість (близько 80%) вони раптово загнивають, прокисають, стають джерелом розмноження патогенних мікроорганізмів. Гнилі продукти – це їжа для всіляких переносників хвороб (гризуни, таргани, мухи). В рідких стоках харчових продуктів міститься велика концентрація органічних кислот, які поширюють неприємний запах та забруднюючих речовин: спирт етиловий, ацетальдегід, аміак, оцтова кислота.

Залишки їжі вимагають окремого збору та утилізації в спеціальних ямах компостування для виробництва добрива, біопалива, метану.

Технологія утилізації твердих побутових відходів в Україні полягає у їх розміщенні на спеціальних полігонах ТПВ, переробці на вторинну сировину або спалюванні. Зокрема, в Києві більше 90%  ТПВ розміщується на полігоні №5 ПрАТ «Київспецтранс». Даний полігон призначений виключно для розміщення ТПВ.

Саме тому, необхідно впроваджувати роздільний збір харчових відходів від ТПВ на підприємстві. Також розміщення відходів зазначеного типу – вкрай небезпечно для навколишнього середовища.

Дана інформація корисна та важлива для Вас? Додайте цю статтю у Вашу стрічку на Facebook.

Якщо Ви не отримали повну відповідь на Ваше питання, або потребуєте індивідуальної безкоштовної консультації, заповніть будь ласка, форму зворотного зв’язку нижче!

 

Форма зворотнього зв'язку