Система управління безпеки продуктів харчування (HACCP)

Система управління безпеки продуктів харчування (Hazard Analysis and Critical Control Points) являється провідною науковою установою, що спеціалізується на дослідженні безпечності харчових продуктів та впровадженні власної методології безпеки продуктів харчування на підприємствах, що виробляють харчові продукти та вводять їх в обіг. HACCP здійснює свою діяльність на основі розповсюдженої схеми сертифікації продуктів, яка полягає в сертифікації обладнання, що задіяне у виробництві харчових продуктів, матеріалі, сировини та послуг. Такий метод сертифікації спрямований підтвердити придатність продуктів харчування до вживання серед всіх виробників, які спираються на дану систему.

Ідея створення подібного методу оцінювання безпеки харчів зародилася в Сполучених Штатах Америки в шістдесятих роках минулого століття в NASA та декількох військових науково-дослідних центрах з метою виявлення токсинів в їжі, що спричиняє захворювання в астронавтів. Згодом в 1971 році на Американській Національній Конференції з питань безпеки харчових продуктів підприємство Пілсбурі запропонувала до розгляду розроблену  методику HACCP. Та вже в вісімдесяті роки Академією наук США було запропоновано впровадити даний метод для дотримання в харчовій промисловості. Значну підтримку в розвитку програми HACCP як світового стандарту контролю за виробництвом продуктів харчування здійснила Комісія Codex Alimentarius. В 1991 році на двадцять п’ятих зборах Комітету було ухвалено директиву «Основні положення НАССР та процедура виконання Кодексу». Тобто, комітет схвалив Кодекс HACCP та запропонував внести обов’язкові вимоги до виробництва продуктів харчування. На території Євросоюзу діє директива про загальні положення 93/43/ «Гігієна харчових продуктів», що регламентує принципи HACCP. Дотримання вимог HACCP стало обов’язковим з 14 грудня 1995 року для країн-членів Європейського Союзу. Інші світові держави також запровадили методику ХАССР в нормативних, законодавчих та правових актах. Отже, нині система контролю за якістю харчових продуктів схвалена майже всіма світовими державами, Міжнародною комісією з мікробіологічних показників безпеки харчових продуктів та Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

Україну така хвиля не обійшла стороною. На території нашої держави починаючи з липня 2003 року діє стандарт ДСТУ 4161-2003 «Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги». Згідно пункту 6 статті №20 Закону України  «Про безпечність та якість харчових продуктів», особи або підприємства, які займаються виробництвом та продажом продуктів харчування, зобов’язані виконувати вимоги стандарту HACCP.

Випадки псування харчових продуктів, включно з масовими проявами отруєння їжі, сьогодні це вже проблема глобального характеру. Дослідження HACCP International показують, що за один рік в світі трапляється приблизно п’ятдесят мільйонів випадків харчових отруєнь. За таке недбальство та халатність частина виробників була оштрафована, а на інших –  подану позови до суду. Такі випадки негативно відзначились на репутації виробників, цінності їхньої торгової марки та лояльності клієнтів. Отже, запровадження програми HACCP на виробництві передбачає строгі рамки у виробництві продуктів харчування, їх обігу та зберігання в складських приміщеннях.

Повертаючись до самої сертифікації HACCP, слід розглянути мету даної методики. Отже, головною ціллю HACCP є ідентифікація та управління небезпеками, зниження ризиків псування їжі, шляхом розвитку та впровадження програм HACCP. Виробники та постачальники продукції,  що знаходиться під контролем HACCP, можуть бути впевнені не тільки в якості та безпечності власних товарів, але й в тому, що формують міцну ринкову платформу в харчовій промисловості.

Насамперед для підприємств-виробників продуктів харчування сертифікат HACCP цінний тим, що збільшує довіру кінцевих споживачів як на внутрішньому, так і на міжнародному ринку, сприяє появі нового та сучасного інструменту для маркетингу та реклами бренду, збільшує конкурентоспроможність на ринку.

Компанія «еМСіеЛ» спираючись на досвід перевірених часом партнерів у сфері міжнародної сертифікації має можливість максимально швидко та у відповідності до офіційних вимог забезпечити будь-яке підприємство усіма інструментами для приведення до відповідності вимог ISO 22000, ХАССП, ДСТУ 4161. Десятки підприємств залучених у виробництво продуктів харчування, їх транспортування або реалізацію, не враховуючи заклади громадського харчування, висловили задоволення від співробітництва з ТОВ «еМСіеЛ» у сфері екології та санітарно-гігієнічного нагляду. Довірив спеціалістам MCL з стандартизації HACCP національні агрохолдингові компанії та нерезиденти отримали змогу безбар’єрно реалізувати свої товари на міжнародному ринку.

Дана інформація корисна та важлива для Вас? Додайте цю статтю у Вашу стрічку на Facebook.

Якщо Ви не отримали повну відповідь на Ваше питання, або потребуєте індивідуальної безкоштовної консультації, заповніть будь ласка, форму зворотного зв’язку нижче!

Форма зворотнього зв'язку