Проектування свинарників

Свинарство в Україні — перспективна галузь. За останні 5 років Україна збільшила потужності з виробництва свинини та перетворилась з країни-імпортера в країну-експортера. Запорукою прибутковості бізнесу та налагодженої роботи свинарських комплексів є якість розробленого проекту. Від прийнятих рішень, затверджених технологій та дотримання санітарних норм залежать потужності (обсяги виробництва) конкретного об’єкту.

Ми пропонуємо послуги з проектування свиноферм, свинарників та свинарських підприємств у відповідності до норм технологічного проектування свиноферм в Україні. Свинарське підприємство — це комплекс адміністративних та виробничих споруд і підсобних приміщень, а саме: свинарників, складів для зберігання соломи, підстилок, мийної, пункту штучного осіменіння, лабораторії, приміщень для зберігання інвентарю, адміністративного корпусу для персоналу та санпропускника.

Проектування свинарників починається з визначення кількості тварин, які будуть розміщуватись на фермі. Від їхньої кількості залежить площа, система вмісту та кількість свинарників. Досвід наших фахівців дозволяє проектувати свиноферми на 50 голів, на 100 голів, на 500 голів, 1000 голів, 2000 голів, 3000 голів і більше. На практиці, проект на велику кількість свиней (понад 5 000) реалізовується за умови використання при будівництві високоякісного обладнання, устаткування та матеріалів.

В частині проектних робіт спеціалізовані лабораторії проводять топографічні, геологічні та геодезичні вишукування щодо можливості будівництва тваринницьких комплексів на визначеній ділянці.

Також, при проектуванні свиноферми розробляється система вентиляції, потужності для подачі корму та відкачування гною (знову ж таки, з урахуванням кількості тварин, площі та системи вмісту). Ефективний та потужний повітрообмін покращить умови праці та усуне неприємні запахи. Для повноцінної роботи свиноферми проектується гноєсховище чи лагуна для тимчасового зберігання гною. Навесні свинарські підприємства реалізують гній як натуральне добриво для ґрунтів.

Проектування – це завжди індивідуальний процес, що потребує достатнього вивчення побажань Замовника та втілення його бізнес-ідей з дотриманням будівельного та санітарного законодавства, а також норм технологічного проектування свинарських підприємств.

Розробка проекту свиноферми має здійснюватись згідно ДБН В.2.2-1-95. “Будівлі і споруди для тваринництва”, відомчих норм технологічного проектування свинарських підприємств ВНТП-АПК-02.05. “Свинарські підприємства (комплекси, ферми, малі ферми)” та ДБН В.2.2-12-2003. “Будівлі і споруди для зберігання і переробки сільськогосподарської продукції”.

Поряд з цим, при проектуванні тваринницьких комплексів необхідно враховувати санітарні правила та норми розміщення облаштування та експлуатації свиноферм. ДСП 173-96 передбачають встановлення санітарно-захисної зони (СЗЗ) свиноферми до житлової забудови. Розмір санітарно-захисної зони від свиноферми до житлової забудови становить 2 000 м. За умови зменшення шумового, вібраційного навантаження та шкідливих викидів в атмосферне повітря, розміри СЗЗ можуть скорочуватись.

Завдяки практичному досвіду та напрацюванням фахівців компанії MCL проектування свинарських комплексів — це створення оптимальних умов для вирощування тварин з дотриманням санітарних, ветеринарних та будівельних норм на визначеній площі при економії часу та ресурсів Замовника.

Інше в категорії Проектування та експертиза