Міжнародна система стандартів менеджменту ISO

ISO22000 – інтернаціональна система стандартів менеджменту у сфері безпеки продуктів харчування є похідною з ISO 9000. Стандарт був вперше опублікований Міжнародною організацією по стандартизації у 2005 році. Це перший стандарт, який дозволяє впровадити та застосувати систему управління безпеки харчових продуктів. ISO 22000 об’єднав основні засади на котрих заснована система аналізу конкретних типів небезпеки, і ідентифікація критичних контрольних пунктів HACCP, заходів по застосування цієї системи. До стандарту ISO 22000 належать ще шість стандартів, які уточнюють і більш націлено, для кожного виду діяльності пояснюють впровадження стандарту.

Міжнародний стандарт ISO 22000 призначений об’єднати та погодити на міжнародному рівні справедливі вимоги до систем управління безпечністю продуктів харчування для підприємств-організацій діяльність яких, пов’язана з харчовими продуктами. Основними причинами необхідності виникнення ISO 22000 були відсутність впевненості у тому що безпечність кінцевої продукції гарантована кінцевим підприємством яке реалізує цей продукт. Адже гарантувати безпечність усіх інгредієнтів та дотримання умов зберігання може лише те підприємство, яке задіяно на конкретному етапі від заготівлі сировини до транспортування товару.

Цей міжнародний стандарт встановлює певні вимоги для менеджменту безпеки харчових товарів. ISO22000 застосовується для всіх організацій-підприємств, які задіяні у сфері виробництва, перевезення, реалізації, утилізації продуктів харчування.

ISO22000 був створений на базі основних принципів HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) та всесвітнього досвіду у системному контролі, на сьогодні цей стандарт являє собою найдосконаліший метод управління, що дозволяє налагодити виробництво безпечних продуктів харчування та їх транспортування, зберігання, реалізацію. Виникнення цього стандарту дозволило об’єднати загальні вимоги всесвітньовідомого стандарту ISO9001 та більш конкретного у сфері поводження з продуктами харчування  HACCP. Більше детально про HACCP можна прочитати тут.

Система управління охоплює: продукцію з маленьким та великим терміном зберігання, харчові інгредієнти, добавки, матеріали пакування для продукції, устаткування, миючі засоби.

Відповідно до стандарту, до необхідних критеріїв для підприємств, які задіяні у сфері продуктів харчування відносяться:

  • використання лише спеціальної техніки, автотранспорту, устаткування для виробництва;
  • безпеку експлуатації будівель та споруд, своєчасна повірка обладнання і його кваліфіковане обслуговування;
  • умови та контроль за адекватним використанням сировини та матеріалів на виробництві;
  • правильне поводження з напівфабрикатами та готовою їжею;
  • постачання води, пари, повітря своєчасно та у необхідному обсязі;
  • проведення заходів для недопущення забруднень поверхонь, ємностей, тари та ін. ;
  • контроль за шкідниками;
  • контроль за виконанням санітарно-гігієнічних вимог у сфері поводження з продукцією;
  • контроль за гігієною та здоров’ям персоналу, задіяного на підприємствах.

Переваги стандарту та його доступність для підприємств чи організацій будь-якого розміру чи рівня розвитку визивають інтерес все у більшої кількості підприємств України. Щодня більше десяти організацій отримують сертифікат ISO22000. Офіційне видання ДСТУ ISO 22000:2007 «Системи управління безпечністю харчових продуктів», що набуло чинності наказом Держспоживстандарту України від 2 квітня 2007 р. № 72 з 2007–08–01,  підтверджує актуальність та необхідність стандартизації підприємств і організацій у сфері управління безпечністю продуктів харчування.

Компанія «еМСіеЛ» спираючись на досвід перевірених часом партнерів у сфері міжнародної сертифікації має можливість максимально швидко та у відповідності до офіційних вимог забезпечити будь-яке підприємство усіма інструментами для приведення до відповідності вимог ISO22000, HACCP. Десятки підприємств залучених у виробництво продуктів харчування, їх транспортування або реалізацію, не враховуючи заклади громадського харчування, висловили задоволення від співробітництва з ТОВ «еМСіеЛ» у сфері екології та санітарно-гігієнічного нагляду. Довірив спеціалістам MCL з стандартизації ISO національні агрохолдингові компанії та нерезиденти отримали змогу безбар’єрно реалізувати свої товари на міжнародному ринку.

Дана інформація корисна та важлива для Вас? Додайте цю статтю у Вашу стрічку на Facebook.

Якщо Ви не отримали повну відповідь на Ваше питання, або потребуєте індивідуальної безкоштовної консультації, заповніть будь ласка, форму зворотного зв’язку нижче!

Форма зворотнього зв'язку